Intervju i tidningen Skriva

En mini-intervju med mig i tidningen Skriva

annalofdahlAktuellt, Media

Vad läser du just nu Anna Löfdahl?

”En av mina favoritförfattare är Joyce Carol Oates. Hon har en sådan berättarlust. Jag tror inte att våra berättarstilar är särskilt lika, ändå inspirerar hon mig, när jag läser henne blir jag alltid sugen på att skriva. Hon har ett fantastiskt flöde i sina texter, vilket gör hennes romaner lätta att läsa även om berättelserna ofta är komplexa.”

I din kommande bok, Den gudomliga familjen, skriver du om den bibliska karaktären Lilith, Adams första hustru, som sägs vara alla demoners moder. Hur fastnade du för henne?

”Vi var några kvinnor som regelbundet träffades kring ett samtal om gudinnor för 25 år sedan. I samband med det stötte vi på Lilith. Vi fascinerades alla av henne, och jag började så småningom skriva på en berättelse. För fem år sedan började jag arbeta strukturerat med manuset till det som skulle bli Den gudomliga familjen.”

”Det finns knappt någon skönlitteratur skriven om Lilith: i slutet av 1800-talet skrev George McDonald romanen Lilith, och i den medeltida texten Ben Siras Alfabet finns en lite text om henne. Jag har dock valt att inte läsa dem. Jag ville inte få för mycket kött på benen, utan kunna fantisera helt fritt.”

Anna debuterar med Den gudomliga familjen på Under the Kite Publishing i mars!

Text: Sara Kylinger

Foto: Milla Beslic